bedre malte
Søvn er altafgørende for os alle. Selv for de ikke så selvkærlige venne-creatures derude.Copy Cille Normand
Foto Dennis Morton
Rasmus Brohaves ven, Malte, sover for lidt, fester for meget og passer ikke godt nok på sig selv. Det ærgrer Brohave, for han holder af sin ven. Men hvis nu Malte får nogle bedre nætter, bliver han så en bedre Malte?
Rasmus Brohave har en vaskeægte kammesjuk, der hedder Malte. Malte er førsteklasses selskab og et socialt party animal, der sover alt, alt for lidt, aldrig er alene, hader at kede sig og passer lidt for lidt på sig selv. På mange måder er han Brohaves diametrale modsætning, og derfor gnaver det også lidt i Brohaves indre, at Malte ikke er bedre ved sig selv.
For Brohave er glad for sin Malte, og han synes, at Malte fortjener at have det godt. Derfor udfordrer han Malte til at prioritere sig selv og sin søvn i fire uger, fordi Brohave selv ved, hvor gigantisk og positiv en indvirkning en god nats søvn har på ham selv. På os alle. Og fordi han tror på, at Malte kan blive en bedre Malte, hvis han får nogle bedre nætter.
Sammen med os udstyrer han Malte med en ordentlig seng og et tracking-ur, så han kan følge med i, hvor meget Malte sover hver nat. Men det er tough business at omvende nattens konge til Tornerose.
Alligevel opdager Malte dog ligeså stille, hvor sindssygt lidt han faktisk har sovet førhen, og hvor optur det egentlig er at vågne om morgenen, når hans krop har fået nok tid til at restituere.
Malte er dog ikke et særtilfælde, for har vi ikke alle sammen præcis den ven? Vennen, der er lidt for ussel ved sig selv. Som vaper lidt for meget, drikker lidt for meget, fester lidt for meget, arbejder lidt for meget, spiser råddent og kører alt for mange energidrikke ned for at gøre op for al den søvn, han eller hun ikke får.
We sure do, og dem vil vi slå et slag for. For vennerne, der kører sig selv for hårdt og som kunne have brug for et lille kærligt puf til at passe bedre på sig selv. Fordi bedre nætter ikke er forbeholdt dem, der selv kan finde ud af at lægge sig selv til at sove.
Så… Hvem er din Malte?
- Skab et bedre sovemiljø:
Nattesøvn og at gå i seng skal være noget, du ser frem til. Derfor er det en god idé at skabe et rart soveværelse med en ordentlig seng. Hold dit soveværelse rent, opryddet og gør det indbydende for dig selv at være derinde, så det bliver et sted, hvor du har lyst til at bruge tid. Derudover er et godt, lille tip at lufte ud i soveværelset inden sengetid, fordi din krop sover bedst i et køligt rum, der er cirka 18° grader varmt.
- Få bedre søvnrutiner:
En fast døgnrytme er altafgørende for at få mest muligt ud af timerne, du sover. Det betyder, at det er en god idé at stå op og gå i seng cirka på samme tidspunkt hver dag. Afsæt 7-8 timer til søvn hver nat — uanset hvor busy du er. En uregelmæssig døgnrytme påvirker din søvnkvalitet og dit generelle velvære. Søvn styrker derimod både din krop og dit sind, da væksthormoner stiger under dyb søvn, imens mængden af stresshormoner falder.
- Kun til søvn og til sex:
Dit soveværelse er ikke dit arbejdsværelse eller forlængelsen af din stue. Dit soveværelse er et elektronisk helle, der skal reserveres til søvn og til intime øjeblikke.
- Brug tid på at slappe af:
Det er en god idé at gøre det til en vane at ‘wind down’ hver aften, inden du skal sove. Afsæt en times tid inden sengetid til at slappe af ved at høre musik, læse, tage et varmt bad, you name it. Hvis det er svært at slappe af, kan du dæmpe belysningen for at signalere til kroppen, at det er tid til at få ro på.
- Ingen koffein efter kl. 16.00:
Koffein rimer ikke på afslapning eller på god søvn. Derfor er det en god idé at undgå koffeinholdige drikke som kaffe, te, cola og energidrikke efter kl. 16:00. Ligeledes bør alkohol og rygning også begrænses, da disse stimuli ikke er gode venner med søvn.
- Få rørt kroppen:
A little sweat ain't never hurt nobody. At få pulsen op forbedrer din søvnkvalitet og gør samtidig din fysiske og psykiske sundhed mere robust. Det er derfor rigtig godt at få rørt kroppen dagligt — både for at få det godt og for at sove godt.
- Spis bedre:
Et stabilt blodsukker hjælper med at fremme rolig og uforstyrret søvn. Det er derfor en rigtig dårlig idé at spise stort måltid lige inden sengetid, ligesom det heller ikke er ideelt at gå sulten i seng.
- Efterlad bekymringerne:
Én ting, der forstyrrer din krop, er bekymringer. Derfor er det en god idé at afsætte tid om aftenen til at skrive dine tanker ned, så du fysisk kan parkere dem uden for dit soveværelse. Mindfulness og andre afslapningsteknikker kan også hjælpe med at berolige dit sind inden sengetid.