Vores personlige søvnerfaringer: Lommefilosofier og lavpraktik
Det burde ikke være så svært at sove. Alt man skal gøre er at lægge sig ned, lukke øjnene og hvile sig. Så vil kroppen automatisk udføre det stykke arbejde, som alle pattedyr uden undtagelse har brug for at gøre på den ene eller anden måde: Falde i søvn.
Søvn er et fundamentalt behov, en kendsgerning ved tilværelsen, der findes på tværs af tid og sted. Det er den mest naturlige ting, og alligevel kan det være så ubarmhjertigt svært. Det lader til, at forholdet mellem søvnen og os mennesker er skrøbeligt og gang på gang har brug for hjælpemidler.
Men det her indlæg skal hverken handle om, hvordan vi sover, hvorfor vi burde sove noget mere eller give dig svaret på, hvorfor det sommetider kan være så pokkers svært. Det skal handle om, hvad vi gør for at sove. En slags delegation af erfaringer. Fra os medarbejdere hos Bedre Nætter til hinanden. Lad os komme i gang.
Charlotte Linck, Storyteller:
“Når jeg ikke kan falde i søvn, er det ofte fordi, mine tanker kører rundt i hovedet på mig. Hvis jeg for eksempel skal noget vigtigt dagen efter eller i perioder har ekstra travlt. Når det sker, lader jeg en nærmest ekstatisk mandestemme heppe mig ind i drømmene. Han er ikke, skal jeg måske skynde mig at understrege, en fysisk person i rummet, men derimod en hypnotisør, der taler gennem en søvn- og meditationsappen Hello Mind.
Jeg er meget bevidst om, at jeg skal have min søvn for at fungere optimalt. Og måske det er det, jeg sommetider har brug for en stemme til at overdøve. Ét faktum taler i hvert fald for sig selv: Jeg har aldrig hørt en eneste af de cirka 20 minutter lange sessioner til ende. Så for mig er de minutter, jeg bruger på appen, uden tvivl en hurtigere vej ind i søvnen end alternativet: At ligge med et larmende hoved i den stille nat.”
Casper Hedegaard, Strategisk indkøber:
“Jeg har altid haft et fjernsyn i mit soveværelse. Lige indtil jeg startede ved Bedre Nætter og begyndte at lære en masse om søvn. De skadelige effekter ved det blå lys er ikke bare tom snak, men meget reelt. Så nu har jeg ingen skærme i soveværelset længere. Kun min telefon, der oplader i den anden ende af rummet, når jeg sover. Hvis ikke det var fordi, jeg bruger den som alarm om morgenen, ville også den være røget ud. Jeg tror nærmest, det er en uundgåelig konsekvens af mit konstante arbejde med søvnen. Det har sat sit præg i mit hjem og i mine rutiner.
Hvis jeg ikke kan sove, står jeg i op og går ind i min stue. I stedet for at tænde det skarpe lys i loftet, tænder jeg et stearinlys. Gør det lidt hyggeligt for mig selv og læser cirka 10 sider i en bog. Herefter prøver jeg igen, om ikke jeg kan falde i søvn. Det lyder måske såre simpelt, men det har været en sand lifechanger.”
Siri Kveseth, Kundeservice:
“Søvnen er kun noget, jeg leger tagfat med, hvis jeg i løbet af dagen ikke har været aktiv nok. Så mærker jeg en uro i kroppen. En ikke ubetinget ubehagelig følelse, men det er absolut ineffektivt. Jeg kan også mærke forskel i kvaliteten på min søvn, hvis jeg spiser sent om aftenen. Så vågner jeg ofte flere gange i løbet af natten, så det prøver jeg at undgå. Det er små observationer, som jeg har lært af, og som har gjort en stor forskel for mig. Det handler vist bare om at mærke efter og finde ud af, hvad der virker for én selv.”
En bredere og delt viden om søvn – hvis det vel at mærke fører til bedre søvn – er positivt. Det kan aldrig være en dårlig ting at lytte til hinanden, lytte til sin krop og til sine behov. For jo bedre vi får styr på søvnen, jo bedre for os alle sammen.