< Tilbage til artikler

Din guide til søvn

Kan du ikke sove om natten? Og har du i løbet af de sidste mange søvnløse nætter stillet dig selv spørgsmålet: Hvorfor kan jeg ikke sove? Ja, måske har du sågar brugt utallige timer på at søge på ‘hvordan falder man i søvn?’

Indholdsfortegnelse
kan ikke sove

Men du behøver ikke længere google internettet tyndt. Vi har lavet en komplet guide til dig, som skal have lidt hjælp til at sove — eller måske bare ønsker bedre søvn. Den handler om alt om, hvad man skal gøre, hvis man ikke kan sove om natten; hvordan du får en bedre søvn og om hvordan man kan få hjælp til søvnproblemer.

Hvor vigtigt er søvn?

Søvn er et lige så basalt behov som mad, drikke og kærlighed. Derfor har det også konsekvenser for både vores fysiske og psykiske helbred, når vi ikke får tilstrækkeligt med søvn. Søvn er kroppen og hjernens måde at genoplade på og den bedste måde at blive klar til en ny dag med en masse indtryk.

At få sin nattesøvn er en måde at holde immunforsvaret, hukommelsen og evnen til at tænke kreativt i skak — foruden at en god nats søvn forebygger mentale lidelser som stress, angst og depression. Sagt med andre ord: Din nattesøvn bidrager til at godt liv på lige fod med sund kost og motion. Derfor er det også problematisk, når undersøgelser viser, at vi sover mindre, end vi gjorde for 20 år siden.

Vidste du

At du bruger op mod en tredjedel af dit liv på at sove. For søvn er netop lige så vigtigt som mad, drikke og kærlighed, og derfor bruger vi sammenlagt 20-30 år i drømmeland. Af samme grund er det også værd at overveje, hvordan du skaber de bedste betingelser for at sove godt, så de mange timer på langs også bliver en god oplevelse. Især fordi din søvn har direkte indflydelse på dit overskud til at leve sundt.

At du sover for lidt, eller at du ikke kan sove en enkelt nat har dog ingen betydning for dit helbred på længere sigt. Ligger du lige nu og har svært ved at sove, bør du derfor ikke bekymre dig for meget, hvis det ikke er noget, der sker alt for ofte.

Oplever du omvendt tit, at du ikke kan sove, er det tid til at kigge på de vaner, du har for din søvn.

Søvnmangel over længere tid påvirker nemlig dit psykiske og fysiske helbred markant — og kan i sidste være fatalt, da studier peger på, at risikoen for livsforkortende sygdomme som kræft, diabetes og hjertesygdomme øges, når du sover for lidt i længere perioder.

Derfor får du her vores 9 bedste råd mod søvnløshed.

9 tips til at få en bedre nattesøvn

Vi vil selvfølgelig alle sammen gerne have en god nats søvn — hver nat. Desværre er der en lang række ting, der kan ødelægge din nattesøvn, vække dig og generelt bare forstyrre, mens du sover.

Er du træt af at tælle får, kan du med fordel læse videre. Vi har nemlig samlet en liste med gode råd til at falde i søvn og få en bedre nattesøvn, som du nemt kan bruge til at få mere ud af dine timer i sengen og altså få endnu bedre nætter — og dage.

Vidste du

Tip 1 - Fast søvnrytme. Gå i seng og stå op på samme tidspunkt

For at vi kan sove, skal vores hjerner producere søvnhormonet melatonin. Melatonin er afhængigt af døgnrymten, og har du problemer med at sove, er det derfor vigtigt, du står op og går i seng på samme tid — hver dag. Også selvom du ikke har fået mere end et par timers søvn. Det kan være i hårdt i starten, men det er vigtigt, du stoler på processen. Du kan nemlig forbedre din søvn markant, hvis du går i seng og står op på samme tidspunkt hver dag — også i weekenden.

Med faste sengetider vil kroppens naturlige søvnfaser tilpasse sig, så du ikke sover så tungt på det tidspunkt, hvor du skal op. Det gør, at du er friskere, når du vågner. Du vil også opleve, at en fast søvnrytme kan gøre det nemmere at falde i søvn om aftenen.

Sover du længe i weekenden, vil du ofte opleve, at det er svært at falde i søvn, når weekenden er slut, og du gerne vil tidligere i seng igen. På den måde kommer ugen nemt til at starte med, at du går for sent i seng i forhold til, hvornår du skal op — og på den måde kommer du i søvnunderskud fra starten.

At være konsekvent med dine sengetider er nemlig den bedste måde at få skabt et sundt og naturligt søvnbehov, hvor du med tiden gerne skulle have mest energi om morgenen og om formiddagen — og mindst om aftenen, inden du går i seng. En fast søvnrytme er også et godt råd, hvis du ofte føler, du er træt, men ikke kan sove. Dette er nemlig ofte, fordi dit indre vækkeur ikke er klar til at sove endnu.

Er du i tvivl om, hvor meget du bør sove, har vi lavet en artikel om søvnbehov.

Tip 2 - Øg dit indtag af sollys i løbet af dagen

Selvom vejret er gråt, er det vigtigt, du får så meget sollys i løbet af dagen som muligt, da sollys øger produktionen af serotonin, som er vores naturlige humør-booster-hormon. Derudover er serotonin forløber til hormonet melatonin, som er vores naturlige søvnhormon.

Samtidig er sollyset med til at holde melatoninproduktionen nede i løbet af dagen, hvilket giver et naturligt søvnpres om aftenen, der gør, at du bliver træt og nemmere kan falde i søvn.

Tip 1 - fast søvnrymte

Tip 3 - Prioritér skærmfri tid, inden du skal sove

Indlæg daglige åndehuller, hvor du gør lige netop det, du har lyst til, gerne i mindst en time inden sengetid, så både krop og hoved får den fornødne tid til at indstille sig på, at dagen er omme.

Det er dog ikke lige meget, om dine afslappende aftenaktiviteter foregår med eller uden skærm. For selvom det kan være hyggeligt at tjekke sociale medier, eller svare på beskeder, hæmmer det blå LED-lys fra din smartphone, tablet eller computer melatoninproduktionen.

Melatonin er et søvnfremmende hormon og signalstof, der udskilles i koglekirtlen i hjernen. Det sker afhængigt af døgnrytmen og påvirkes af, om vi får lys og mørke nok på de rigtige tidspunkter af døgnet. Netop derfor er det enormt vigtigt, at du helt undgår at bruge skærm en times tid inden sengetid, da lyset fra den får din hjerne til at tro, at den skal vågne fremfor at falde til ro.

Tip 2 - øge dit indtag af sollys i løbet af dagen

Tip 4 - Luk larm og lyde ude

Nok er det blå lys ofte udskældt i søvn øjemed, men faktisk er alt lys i soveværelset med til at fortælle kroppen, at den skal vågne — inklusive dit lysende vækkeur og skæret fra gadelamperne.

Men ligesom lys er lyde også problematiske. Måske lægger du ikke mærke til det, men notifikationer fra din telefon kan for eksempel forstyrre dig i din dybe søvn. Derfor bør du flytte alle larmende og lysende devices ud af soveværelset permanent.

Tip 5 - Undgå tankemylder og skriv det ned

Sengen bør ikke være det sted, hvor du arbejder videre eller spekulerer på morgendagens gøremål, men i stedet være stedet, hvor du får fornyet energi.

Det er vigtigt, du hjælper din hjerne med at forstå det, og en måde at få bugt med tankemylderet kan være ved at skrive dine tanker ned.

Tip 3 - Prioriter skærmfri tid, inden du skal sove

Tip 6 - Spis og drik fornuftigt

Mad sætter gang i fordøjelsen, giver dig energi og kan i værste fald være med til at holde dig vågen, men ligesom det er vigtigt at undgå overmæthed, er det vigtigt ikke at gå sulten i seng. Sørg derfor at være tilpas mæt, når du går i seng.

Ligeledes er det vigtigt, at du holder igen med alkohol inden sengetid — og helt holder dig fra kaffe, sort te eller cola efter kl. 16.00, da koffein har en halveringstid på 6-8 timer. Hvis du drikker rigtig meget kaffe først på dagen, kan det også forstyrre nattesøvnen.

Det er også bedst ikke at drikke for meget vand lige inden sengetid, da det ofte vil resultere i natlige toiletbesøg, der forstyrrer søvnen. Det samme gælder alkohol.

Et enkelt glas vin til aftensmaden er dog ikke det, der ødelægger din søvn, da det når at fordampe inden sengetid. Men i timerne op til du skal sove, bør du ikke drikke alkohol.

Tip 4 - Luk larm og lyde ude

Tip 7 - Sørg for, at din seng ikke ødelægger din søvn.

Derudover er det vigtigt at sørge for, at din seng passer til dig og de behov, du har. Er din seng mere end 10 år gammel, kan det være nødvendigt at investere i en ny, da den med al sandsynlighed enten vil være slidt — eller passe bedre til den krop, du havde for 10 år siden. Vi har et bredt udvalg af senge, hvis du skal på jagt efter en ny

Hvis du sover i en gammel seng eller en seng, der ikke passer til dig, kan det gå ud over søvnen. Hvis ikke sengen giver den rigtige støtte, vil du ofte vende og dreje dig mere. Det kan gøre, at din søvn bliver mere overfladisk, og hvis det er rigtig slemt, kan en dårlig seng også give smerter og ubehag i både ryg og nakke — hvilket bestemt ikke er fremmende for den gode søvn.

Med en kontinentalseng får du 7 komfortzoner og en fasthed, der passer præcis til din vægt. Vejer du mere eller mindre end din partner, kan hver side tilpasses individuelt, så I begge får den korrekte fasthed. Det kan være med til at give en mere rolig og behagelig søvn.

Er din seng under 10 år gammel, kan en ny topmadras være nødvendig for at give din krop den optimale komfort og støtte, der gør det let at slappe af og falde i søvn.

Tip 5 - Undgå tankemylder og skriv det ned

Tip 8 - Skab et godt sovemiljø

Lys, larm og forkert temperatur er store syndere, når det komme til dårlig nattesøvn. Vores hjerne producerer det vigtige søvnhormon melatonin, der hjælper os med at sove godt om natten, men både lys fra skærme før sengetid eller gadelampens skær gennem gardinerne kan være med til at forstyrre din produktion af melatonin. Derfor er det vigtigt, at du sover i et helt mørkt rum. Det er også en god idé at begrænse din skærmtid lige før sengetid, da apparaternes blå lys forstyrrer dit biologiske ur og melatonin-produktion.

Et soveværelse med meget larm er — måske ikke så overraskende — heller ikke sundt. Det kan ofte være svært selv at styre, men hvis du har mulighed for det, så lad være med at sove i et rum, der vender ud til en større vej.

En anden vej til bedre søvn er at sikre et godt sovemiljø. Faktisk kan du nemt forbedre dit sovemiljø med små tiltag, eksempelvis ved at omgive dig med med rolige naturfarver som grøn, blå eller sand og pynte soveværelset med planter som Aloe Vera eller Svigermors Skarpe Tunge, der tilføjer ekstra ilt til rummet.

En udluftning af 5-10 minutters varighed kan også gøre underværker for dit soveværelses indeklima og rumtemperatur. Sidstnævnte bør nemlig ligge mellem 16-18 grader, så kroppen ikke bruger unødig energi på at aflede varme om natten. Har du tendens til at have det enten meget varmt eller meget køligt, kan du med fordel overveje, om du sover med den rette dyne.

Tip 6 - Spis og drik fornuftigt

Tip 9 - Få styr på din snorken

Mange af os kan have en tendens til at snorke nogle gange — især mænd og i takt med, vi bliver ældre. Både din egen, men også en partners snorken kan have alvorlige konsekvenser for din nattesøvn — og faktisk så meget, at det kan have helbredsmæssige konsekvenser.

Snorker du, kan det nogen gange hjælpe, hvis du holder op med at sove på ryggen. Har du problemer med at snorke, anbefaler vi, at du læser vores guide til at undgå snorken og søvnapnø.

Kan du stadig ikke sove om natten?

Kan du stadig ikke falde i søvn? Og oplever du, at du er træt, men ikke kan sove, selvom du følger vores tips til at falde i søvn? Så har vi spurgt vores følgere af syvsovere, hvordan de bedst falder i søvn om natten, og hvordan de får en god nats søvn, som er endt ud i en artikel, hvor vi har samlet det 22 bedste tips.

Hvis ikke nogle af de tips virker for dig, så anbefaler vi, du søger hjælp til dine søvnproblemer hos din læge.

Manglende søvn kan også være tegn på sygdomme som stress og depression, og derfor er det vigtigt, du kommer i den rette behandling, så du får den gavnlige og gode søvn, der er essentiel for dit psykiske og fysiske helbred.

Kilder: Pierpaoli. W. et al. The Melatonin Miracle, Social og sundhedsstyrelsen, Healthline: 17 Proven Tips to Sleep Better at Night

  • Der findes mange gode råd til, hvordan du kan sove bedre om natten. Først og fremmest bør du få en fast søvnrytme. Faste sengetider sørger nemlig for, at du ikke sover så tungt, når du nærmer dig det tidspunkt, hvor du står op. Derudover bør du også sørge for at sove de timer det anbefales. Det er nemlig vigtigt, at du får sovet nok, så kroppen har tid til at nulstille og restaurere sig selv.

  • I takt med at vi bliver ældre, så stiger vores søvnbehov også. Hvis du er over 17 år, anbefales det, at du får mellem 7-9 timers søvn hver nat.

Produkter

Sammenlign senge